Trichogramma

Το γένος Trichogramma ανήκει στην οικογένεια Trichogrammatidae των Υμενοπτέρων εντόμων. Περιλαμβάνει έντομα μικρών διαστάσεων (0.2-1.5mm), τα οποία εμφανίζονται σε διάφορα ενδιαιτήματα και αποτελούν φυσικούς εχθρούς κυρίως Λεπιδοπτέρων, αλλά και Κολεοπτέρων, Διπτέρων, Ετεροπτέρων, Υμενοπτέρων και Νευροπτέρων εντόμων. Tα είδη του γένους Trichogramma είναι ωοπαρασιτοειδή, εναποθέτουν δηλαδή τα αυγά τους σε αυτά του εντόμου-ξενιστή. Στο γένος Trichogramma έχουν περιγραφεί περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη.

Τα θηλυκά άτομα χρησιμοποιούν χημικά (καϊρομόνες) και οπτικά (σχήμα, χρώμα) ερεθίσματα για τον εντοπισμό αυγών του ξενιστή, εντός των οποίων ωοτοκούν. Οι προνύμφες του παρασιτοειδούς, οι οποίες διέρχονται τρεις ηλικίες, τρέφονται εντός των αυγών του ξενιστή. Ακολουθεί το στάδιο της νύμφης και στη συνέχεια τα ενήλικα άτομα, τα οποία εξέρχονται από τα αυγά του ξενιστή. Ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες, η διάρκεια μιας γενιάς των συγκεκριμένων ωοπαρασιτοειδών υπολογίζεται από 8 έως 33 ημέρες, ενώ θερμοκρασίες κοντά στους 30°C θεωρούνται ιδανικές για την πληθυσμιακή τους αύξηση. Τα θηλυκά άτομα μπορούν να παρασιτήσουν μέχρι περίπου 50 αυγά του ξενιστή.

trichoindo-kuklos

Βιολογικός κύκλος

Τα είδη του γένους Trichogramma διαχειμάζουν κυρίως ως ανήλικα άτομα εντός των αυγών του ξενιστή. Μερικά είδη εισέρχονται σε διάπαυση, έτσι ώστε να επιβιώσουν σε περιόδους όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους, ενώ σε άλλα είδη, όπως το T. pretiosum, έχει αναφερθεί η δραστηριότητα τους ως ενήλικα κατά τους χειμερινούς μήνες (πολιτεία Τέξας των Η.Π.Α.).

Η χρήση των ωοπαρασιτοειδών του γένους Trichogramma στη Βιολογική Αντιμετώπιση εντόμων γεωργικής σημασίας καταγράφεται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το ευρύ φάσμα ξενιστών, αλλά και η ευκολία στη διαχείρισή τους, κατατάσσει τα είδη του γένους Trichogramma ως τους πιο διαδεδομένους παράγοντες Βιολογικής Αντιμετώπισης. Ενδεικτικό της ευρύτατης χρήσης τους είναι το γεγονός ότι, στα τέλη του περασμένου αιώνα, 9 είδη εξαπολύονταν ετησίως σε περίπου 80 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και καλλιεργούμενων εκτάσεων παγκοσμίως. Διαδεδομένη είναι η χρήση τους για την αντιμετώπιση Λεπιδοπτέρων εντόμων που ανήκουν σε διάφορα γένη (π.χ. Ostrinia, Helicoverpa, Chilο, Tetramoera, Cholotraea, Diatraea, Cryptophlebia, Adoxophyes) σε καλλιέργειες αραβόσιτου, βαμβακιού, ζαχαροκάλαμου, σε δενδρώδεις και κηπευτικές καλλιέργειες, καθώς και σε ορυζώνες.

Είδη του γένους Trichogramma συμβάλουν και στη Βιολογική Αντιμετώπιση του υπονομευτή της τομάτας, Tuta absoluta. Στη Νότια Αμερική αναφέρεται η δράση του ιθαγενούς είδους T. pretiosum, τόσο στον Φυσικό Βιολογικό Έλεγχο του εντόμου, όσο και σε προγράμματα Εφαρμοσμένης Βιολογικής Αντιμετώπισης. Επίσης, η χρήση του T. achαeae σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας στη νοτιοανατολική Ισπανία έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ωοπαρασιτοειδών του γένους Trichogramma συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, με πρόσφατα αποτελέσματα να προτείνουν τη χρήση τους σε συνδυασμό με το αρπακτικό έντομο Macrolophus pygmaeus.

Φωτογραφικό υλικό